Tips

Als de baby net geboren is, mag het direct bij zijn of haar mama liggen. Het prettigst voor de baby is direct huid op huid contact. De baby gaat bloot op de blote buik of borst. Om de baby goed warm te houden is het verstandig om iets over moeder en kind heen te wikkelen, bijv. een grote handdoek of een ruim zittend overhemd.

Duik lekker onder het dekbed dicht tegen jouw partner aan en geniet van de eerste momenten. Als jullie in het ziekenhuis gaan bevallen, is bovenstaande niet altijd mogelijk, omdat er geen bed ruimte voor de ‘jonge’ vader is.

Geniet zoveel mogelijk van het moment van geboorte en laat de buitenwereld even voor wat het is; telefoneren kan altijd later nog. Geniet van dit prille geluk en koester dit moment. Als alles achter de rug is en de baby is door de verloskundige nagekeken, is het prettig om een poosje met z’n drieën te zijn. Als de verloskundige of kraamverzorgende op de kamer is, mag jij gerust vragen of zij jullie even alleen willen laten.

Na een poosje wordt de baby aangekleed en mag jouw vrouw onder de douche of wordt zij op bed gewassen. Het is heel feestelijk om samen een glas champagne op jullie baby te drinken en uiteraard traditiegetrouw, beschuit met muisjes te eten. (een kopje thee of iets anders mag natuurlijk ook!)

Versterk de band met elkaar

Om een innig contact met jouw baby op te bouwen is het goed om dagelijks een poosje met de baby op bed te gaan liggen. Leg de baby bloot op jouw blote borst en bedek jullie samen met het dekbed. Zo blijft de baby lekker warm. Op deze manier bouw jij een goede band met jouw kind op, ook als de baby borstvoeding krijgt.