Tijdens de bevalling

Jij kunt zelf niet veel meer doen voor jouw partner dan er gewoon te zijn en af en toe vragen of zij een washandje wil om haar bezwete gezicht mee af te vegen en haar zo nu en dan een slokje drinken te geven.

Positief

Uiteraard is het heel belangrijk, dat jij haar positief ondersteunt. Masseren van rug of benen wordt vaak als plezierig bevonden, maar niet altijd. Vraag haar wat zij prettig vindt en houdt daar rekening mee. Bijvoorbeeld als zij aangeeft graag gemasseerd te willen worden en er plotseling toch vanaf ziet.

Soms lijken dingen anders dan ze zijn. Soms zal een vrouw in baringsnood jou de volle laag geven, niet omdat zij jou bewust pijn wil doen, maar uit pure onmacht. Zij heeft pijn en kan dit soms moeilijk verwerken. Trek het je niet persoonlijk aan.

Een vrouw bevalt niet alleen

Plaats jezelf niet te veel op de achtergrond. Het is jullie bevalling en jullie mogen samen beslissen wat je wel of niet wilt. Een geboorteplan van te voren maken is een idee, maar zorg er voor, dat jullie weten, dat een geboorte zich niet altijd laat plannen en jullie moeten afzien van het plan.

Een geboorteplan is niets meer dan het beschrijven van jullie wensen over het verloop van de geboorte. Misschien vind jij het wel leuk om te helpen bij de geboorte van jouw kind.

Als het hoofdje geboren is, kun jij samen met de verloskundige ervoor zorgen, dat de schouders en de rest van het lijfje volgen. Bespreek dat met haar. Wil of kun jij dit niet, schaam je daar dan ook niet voor; het steunen van jouw partner is al heel mooi.

Thuis of poliklinische bevalling

Bij een thuisbevalling – of een poliklinische bevalling onder leiding van de verloskundige – kan in principe veel. Een bevalling is een heel speciaal moment en daar mag jij ook jouw eigen invulling aan geven.

Geniet!

Het is het meest gedenkwaardige moment van jouw leven en voor onze kraamverzorgende een cadeautje om daar bij te mogen zijn, maar jullie staan centraal!