De kraamheer

Jullie hebben net een zeer inspannende gebeurtenis achter de rug en zijn allebei aan wat extra rust toe. Voor de kraamvrouw is dat meestal geen probleem, die mag heerlijk in bed blijven liggen en zich laten verwennen als een prinses; zij heeft tenslotte hard gewerkt.

Van de kraamheer wordt verwacht dat hij de geboortekaartjes regelt, boodschappen doet en de baby aangeeft. Maar de eerste dagen na een geboorte zijn ook voor jou zeer vermoeiend. Het is dan ook heel verstandig om samen met jouw partner een stapje terug te doen.

De meeste mannen gaan na twee of drie dagen weer werken. Probeer gedurende die eerste dagen de baby zoveel mogelijk zelf te verzorgen, het badje is hierbij wel een heel bijzonder moment. De kraamverzorgende zal jou helpen, jou adviezen en talloze tips geven.

Jij bent diegene, die de zorg van de kraamverzorgende overneemt, als deze naar huis gaat. Jij kunt onzeker zijn met de nieuwe rol als vader en ook als verzorger van jouw partner en kind; laat de kraamverzorgende jou hierbij ook helpen!.

Jouw partner is moeder geworden en wil mogelijk jullie kindje zelf voeden. Daar gaat een hoop tijd en moeite in zitten. Gun haar die tijd en moeite en geniet van het feit, dat het moederlichaam zo mooi in elkaar steekt. Neem zelf ook voldoende rust.

Na de kraamdagen

Na de kraamdagen (ongeveer acht dagen, inclusief de dag van de bevalling) staat jouw vrouw er ineens alleen voor, zonder kraamzorg. De meeste vrouwen staan nog wat onwennig tegenover de verzorging. Jouw vrouw is bovendien na de kraamdagen nog lang niet de oude. E

xtra hulp en ondersteuning van jouw kant zijn dan van harte welkom of schakel familie en vrienden in. Geef aan, dat jij graag die heerlijke ovenschotels in ontvangst wil nemen, als iemand dat aanbiedt (soms is het verstandig om van te voren een aantal maaltijden in te vriezen, dat haalt bij hectische dagen de druk van de ketel).

Geef jouw partner het gevoel, dat de verzorging en voeding van de baby belangrijker zijn dan het huishouden. Dit kan voor haar een heleboel druk wegnemen.