Onze taken

Tijdens de kraamperiode heeft de kraamverzorgende verschillende uitvoerende taken, zoals bijvoorbeeld ten aanzien van de moeder en de pasgeborene.

De taken die de kraamverzorgende uitvoerd zijn afhankelijk van het pakket kraamzorg, dat er tijdens de intake is afgesproken. Bij het minimale pakket van 24 uur heeft de kraamverzorgende  minder mogelijkheden voor de huishoudelijke taken . Maar bijvoorbeeld bij een 48 uur zorg zijn er meer mogelijkheden om ten aanzien van de andere gezinsleden zorg over te nemen. Dit alles gebeurt altijd in goed overleg tussen jullie en de kraamverzorgende. In de kraamperiode streven wij dan ook naar één en dezelfde kraamverzorgende.

Ten aanzien van de moeder:

 • Het uitvoeren van controles: baarmoederstand, borsten, hechtingen, vloeien, polsslag, temperatuur, benen, urineren, ontlasting. Dit doen we om een goed beeld te krijgen van jou lichamelijk welbevinden. En om snel in te kunnen grijpen, als er iets mis dreigt te gaan. De kraamverzorgende geeft uitleg bij de controles.
 • Het begeleiden bij de voeding (borstvoeding/flesvoeding). Onze ervaring doorgeven aan een (nog) onervaren moeder.
 • Het bespreekbaar maken van emotionele aspecten. Er komt heel wat kijken bij deze nieuwe rol.
 • Zorgen voor rust, hygiëne en mobiliteit tijdens de verzorging, voeding, activiteiten en rust na afloop van de verzorging. Als jij goed voor jij zelf weet te zorgen, kun jij dit ook voor je baby doen.
 • Het vastleggen van gegevens in het zorgdossier. Dit is nodig voor de verloskundige of arts. Tevens is het een naslagwerk voor jezelf en consultatiebureau; wij werken met de Groeigids, waarmee het consultatiebureau ook werkt.

Ten aanzien van de pasgeborene:

 • Het uitvoeren van controles: kleur, ademhaling, navelstomp, temperatuur, gewicht, de huid, slaap/waakritme, motoriek, huilen, urine en ontlasting. Bij een pasgeborene werkt alles nog niet vanzelfsprekend; goede observaties zijn belangrijk zodat er eventueel snel ingegrepen kan worden, als er problemen zijn.
 • Lichamelijke verzorging: baby baden, verschonen, aankleden etc. Voorlichting en instructie ten behoeve van de lichamelijke verzorging van de pasgeborene.
 • Voedingspatroon: begeleiden van borstvoeding, kunstvoeding klaarmaken voor de baby. Een baby heeft nog nooit gedronken en heeft daar begeleiding en ondersteuning bij nodig. Goede observatie van het drinkgedrag is belangrijk.
 • Motoriek: beweeglijkheid, houding. Door goed naar de baby te kijken, leer jij veel over zijn/haar gesteldheid.
 • Het vastleggen van gegevens in het zorgdossier. Dit is nodig voor de verloskundige of arts. Tevens is het een naslagwerk voor jezelf en consultatiebureau.
 • De kraamverzorgende houdt contact met de organisatie en de verloskundige/huisarts.

Ten aanzien van andere gezinsleden:

 • Partner: adviseren, motiveren, vraagbaak en ondersteunen. Ook de partner is belangrijk en zal zoveel mogelijk betrokken worden bij de verzorging.
 • Kinderen: acceptatie nieuw broertje/zusje, dagritme, in overleg kinderen naar school brengen, voeding. (naar school begeleiden zit niet in het minimale pakket)

Zorg voor de huishouding:

 • Het gaat om licht huishoudelijk werk: dagelijks sanitair hygiënisch schoonmaken, kraamkamer in orde maken en houden, babykamer gereed maken en schoon houden, de maaltijden voorbereiden, wasverzorging (dagelijkse was van moeder en kind en in overleg de was van de overige gezinsleden), licht strijkwerk voor moeder en kind, bezoek ontvangen, koffie verzorgen, kleine afwas. Een kraamverzorgende is geen huishoudelijke hulp en zal geen achterstallige werkzaamheden gaan weg werken. Bij minimale zorg (3 uur per dag) word er geen huishoudelijke zorg gegeven. Dit staat ook vermeld in het Landelijke Indicatie Protocol. Bij de intake zullen de taken van de kraamverzorgende goed doorgenomen worden, zodat je goed op de hoogte bent van de werkzaamheden, die bij het pakket horen.

In overleg:

 • Kleine boodschappen doen, maaltijden verzorgen, bloemen en planten verzorgen.
 • Moeder en kindzorg heeft altijd voorrang op andere (huishoudelijke) taken.