Na de kraamdagen

En dan sta jij er alleen voor: de kraamdagen zijn afgesloten, jouw partner is waarschijnlijk weer aan het werk en iedereen gaat weer zijn normale gang. Terwijl veel vrouwen juist nu volledig ontregeld zijn.

Het lijkt onmogelijk: de baby baden, jezelf verzorgen, het huishouden doen, boodschappen halen, koken, wassen, strijken en dan al die voedingen tussendoor. Alleen al het voeden kost een paar uur per dag en voor knuffelen is ook tijd nodig. Vrouwen, die dit alles van zichzelf verwachten, komen iedere dag uren tekort.

Structuur

De kraamverzorgende zal hierin adviseren, hoe een goede structuur in te bouwen en zij leert jou ook, dat jij niet alles op één dag hoeft te doen. Vraag zo nodig hulp van familie of vrienden en vraag bij een schoolgaand kind de hulp van een andere ouder.

Nieuw ritme

Bijna iedere ‘jonge’ moeder heeft een periode nodig om een nieuw ritme te vinden. Bij de één duurt dit een paar weken, bij de ander een paar maanden. Stel daarom prioriteiten.

Maak een lijstje met wat voor jou belangrijk is. Zet jouw eigen welbevinden en dat van de baby op de eerste plaats en leg voor het overige je doelen niet te hoog. De eerste weken zul jij waarschijnlijk niet verder komen dan de verzorging van jezelf en jouw baby en eventueel het koken van maaltijden.

Langzaam maar zeker kun jij meer taken aan. Maar zorg ook, dat jij niet de hele dag loopt te rennen en vliegen. De baby voelt feilloos aan, dat z’n moeder gespannen is en reageert hierop en gaat meer huilen.

Accepteer verandering

Kortom, accepteer dat jij de tijd nodig hebt om in een nieuw ritme te komen en probeer niet aan de omgeving te bewijzen, dat jij alles onder controle hebt. Het belangrijkste is rust, knuffelen en genieten van jouw baby. De rest is bijzaak.

Je staat er niet alleen voor

Ook ná de kraamperiode kan jij bij ons terecht voor vakkundig advies op het gebied van slapen, (borst)voeden, dragen, huilen en andere zaken waar jij graag advies over wil hebben