Borstvoeding en werk

Als borstvoedende moeder heb jij het recht om 9 maanden lang jouw kindje te voorzien van borstvoeding. Een werknemer heeft net als de werkgever, rechten en plichten.

Zo heeft een werknemer het recht om een 1/4 van haar werktijd te mogen besteden aan kolven op het werk in een afgesloten ruimte, die verwarmd is en waar ze niet gestoord kan worden. Je bent wel verplicht om je werkgever op de hoogte te stellen dat je borstvoeding geeft en de werkgever kan op zijn beurt zorgen voor een ruimte.

De plichten van de werkgever

Een werkgever heeft de plicht om jou die ruimte te geven en als dat niet gaat mag jij jouw kindje gaan voeden, waar het kind zich bevindt. Een werkgever (tenzij een vrouw?) zal niet actief een voedingskamer voor jou uit zichzelf gaan inrichten. Het is raadzaam om jouw werkgever van te voren in te lichten.

De werkgever (of manager) heeft het ook druk. Maar een goede werkgever of manager weet, dat als ‘jij lekker gaat, het werk ook lekker gaat’. Informeer jouw werkgever over de wens om jouw baby in een aparte ruimte op het werk te voeden of om te gaan kolven.

Bespreek dit onderwerp ook tijdens een voorlichtingsavond over borstvoeding en hoe denken andere vrouwen dit te gaan doen?. Jij hebt recht op een kwart van de werktijd te besteden aan voeden of kolven. Dit mag jij doen in een afgesloten ruimte (geen toilet), waar jouw collega’s niet per ongeluk naar binnen lopen. De borstvoeding moet jij in een koelkast kunnen bewaren.

Zie ook: www.szw.nl